FOTO: V prunéřovské elektrárně zavřeli závodní kuchyni


Velkokapacitní kuchyni v elektrárenském komplexu v Prunéřově zavřeli krajští hygienici. Zapáchající maso a další potraviny a hotové pokrmy našli ve špinavé provozovně. Za zjištěné nedostatky dostal provozovatel HM Gastro Group pokutu.

Podle krajských hygieniků bylo v mrazicím zařízení osm kilogramů chlazeného syrového masa, které nebylo označené a silně zapáchalo. V kuchyni našli špinavé podlahy i stroje na přípravu těsta. Ve skladu na biologicky rozložitelný odpad naměřili kontroloři teplotu +22,1 °C. „V místnosti byl subjektivně cítit silný zápach,“ napsali hygienici do své zprávy.

V chladicím zařízení objevili sto kilogramů naloženého masa v přepravkách na podlaze. Veškeré maso bylo neznačené, neznámého původu, neznámého data dodání, bez dokladů. Provozovna Závodní stravování EPRU II se stará o výrobu pokrmů pro zaměstnance elektrárny a pokrmů určených k expedici.

„V chladicím zařízení označeném jako „Lednice chlazenek, polotovary“ byly uskladněny gastronádoby a různé plastové nádoby s hotovými pokrmy. Vše bylo uvařeno a zchlazeno bez jakékoli evidence a označení data výroby/spotřeby,“ doplňuje zpráva hygieniků.

Krajští hygienici nařídili likvidaci veškerých nebezpečných potravin odbornou firmou, důkladný úklid a dezinfekci.