Pouhé dva týdny do finále. Zájemci mají poslední šanci přihlásit se do soutěže na expozici o Českém Švýcarsku

Foto: Michal Guzi

Ještě bezmála dva týdny se mohou architekti a designéři přihlásit do soutěže na interaktivní expozici o Českém Švýcarsku. Unikátní projekt se rodí v srdci Českého Švýcarska. Za 13 dní vyvrcholí soutěž na vznik nové interaktivní expozice v Krásné Lípě. Ta nahradí stávající instalaci v Domě Českého Švýcarska – a ještě atraktivnějším způsobem přiblíží krásy a zajímavosti regionu.

Soutěž vypsala obecně prospěšná společnost České Švýcarsko a město Krásná Lípa ve spolupráci s odbornou organizací Czechdesign. Určena je jak architektům a designerům, tak jiným specialistům na pořádání expozic a výstavních projektů.

Vůbec poprvé se výpravná expozice „České Švýcarsko – život, tajemství, inspirace“ otevřela návštěvníkům v roce 2006 – společně se vzdělávacím centrem Dům Českého Švýcarska v Krásné Lípě, jehož je součástí. Od té doby sem zavítali miliony zájemců. Jde tak o jednu z nejvyhledávanějších expozic regionu v Česku, která přináší zajímavosti o místní fauně, flóře, geologii i kulturní krajině. Aktuálně formou interaktivních exponátů a panoramatických projekcí krajiny, už brzy ale ve zbrusu novém provedení.

„Současná expozice turisty stále láká, ale rádi bychom šli s dobou a využili inovativnějších prostředků. Nový koncept by měl vzdělávat neotřele a bavit technologiemi, které dopřejí zážitek s přesahem. Věříme, že expozice pak nejen přitáhne více návštěvníků, ale hlavně nám umožní představit lákadla regionu v daleko pestřejší a vizuálně atraktivnější podobě,“ doplňuje Jan Šmíd, ředitel Českého Švýcarska.

Soutěž pod taktovkou odborníků Czechdesignu

Společnost České Švýcarsko, které Dům provozuje, se rozhodlo ve spolupráci s městem Krásná Lípa a organizací Czechdesign vypsat na expozici otevřenou soutěž. Nový koncept by měl díky interaktivním prvkům dopřát výjimečnou zkušenost, kterou okoření autentické příběhy přírody, kulturní krajiny a lidí z Českého Švýcarska.

Do otevřené výzvy se může hlásit neomezený počet uchazečů. Z nich pak budou vybrány tři soutěžní týmy, které zpracují návrhy a následně je odprezentují před porotou. Tvoří ji Jan Kolář (starosta města Krásná Lípa), Jan Šmíd (ředitel společnosti České Švýcarsko), ale také architekt Bronislav Stratil (Roháč Stratil), kurátorka a scenáristka Kateřina Knappová (Aniděti) i architekt Martin Rusina (Rusina Frei architekti).

„Rád bych vyzval tvůrce, a věřím, že i milovníky regionu Českosaského Švýcarska, aby se soutěže neváhali zúčastnit a předložili své kreativní pojetí expozice tak, aby v příštích letech mohly další statisíce návštěvníků odjíždět z prohlídky plni nezapomenutelných zážitků,“ uzavírá Jan Kolář, starosta Krásné Lípy.

Vyhlášení vítěze soutěže proběhne letos v červnu. Město Krásná Lípa začne na realizaci nové interaktivní expozice hledat vhodné dotační prostředky z národních či evropských zdrojů v průběhu let 2023-2025.

Žádost o účast v soutěži je možné podat elektronicky pomocí formuláře na webové stránce soutěže, a to nejpozději do 24. února do 12:00.