Mezi nominované v soutěži Regionální potravina kraje patří květák i retro šunkový salám


Dvanáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Tentokrát hodnotitelská komise vybírala ty nejlepší produkty v Ústeckém kraji. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 203 produktů od 48 výrobců, což bylo zatím nejvíce ze všech doposud hodnocených krajů.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu.

„Máme radost, že i přes nesnadnou dobu pandemie se můžeme těšit z velké účasti. Pro odbornou komisi to nebylo vůbec snadné rozhodování. V soutěži bojovalo o získání ocenění Regionální potravina 203 výrobků, což bylo zatím nejvíce ze všech doposud hodnocených krajů. Nejpočetnější skupinou byla kategorie Ostatní s počtem 45 výrobků od 17 výrobců. Ocenění prezidentky Potravinářské komory ČR získal Bohumil Holý s výrobkem HROBSKÝ SALÁM – PEPŘ,“ říká krajská koordinátorka Radomíra Plachá z Okresní agrární komory Most.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítěz dostává certifikát a může zelené logo RP daného kraje užívat na obalu výrobku čtyři roky. Aktuálně je oceněno 407 výrobků od celkem 312 výrobců.

Hodnotitelskou komisi tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina patří mezi projekty Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži najdete na webu regionalnipotravina.cz.